Kulttuuritoiminta

Hongiston sahan miehet ruokatunnilla voileipiä syömässä.

Kulttuuritoimintaa ovat olleet Elotulet-kyläjuhlat ja erityisesti niissä esitetyt kuvaelmat.

 

Vuosien aikana olemme keränneet kylien tarinoita teemalla Näin meil enne. Tuloksena on ollut kahdeksan vuosina 2004 - 2014 Elotulet-kyläjuhlissa esitettyä kuvaelmaa, muisteludraamaa. Kuvaelmat kertoivat kylien historiasta aina aikojen alusta 1970-luvulle. Näyttelijöinä olivat kyläläiset ja kesäasukkaat. Apuna kuvaelmien teossa oli myös ammattilaisia ohjaajina ja käsikirjoittajina.

Kyläjuhlille olemme keränneet muutamina vuosina vanhoja valokuvia. Teemoina ovat olleet Tieksmäen koulu, maataloustyöt ja ihmiset ja viimeksi kesällä 2014 Hongiston saha.

Kesällä 2014 kuvaelman aiheena oli Hongiston saha. Topi ja Heikki perustivat sahan sotien jälkeen, kun puutavarasta, ikkunanpokista, ovista ja huonekaluista oli huutava pula. Näimme sahan menoa ja työntekoa: konttorin työskentelyä, pintapoikien työtä, taaplaamista ja tukkien merkitsemistä. Asiakkaita kävi sahalla ostamassa paneelia: suomupaneeli aiheutti sahalla hieman päänvaivaa, mutta löytyihän varastosta tutumpaa limilautaa. Hongiston saha paloi 1984, ja sekin kuvaelmassa oli mukana tulen ja paloautojen ääniä myöten.

Elonleikkuuta vanhaan tapaan järjestettiin elokuun lopulla. Tilaisuudessa oli vanhoja traktoreita, elonleikkuukone, itsesitoja ja puimakone. Yleisö lapotti kauraa seipäille.

Kesällä 2016 järjestimme Elotulien tilalla uuden tapahtuman: Lainerannassa esitettiin ulkoilmaelokuvana luontodokumentti Järven tarina.

Kulttuuritoiminta on tällä hetkellä tauolla. Kulttuuritoiminnasta vastaa Jaana Joutsen, puh. 040 718 3799.