Järven tarina mykisti yleisön Lainerannassa

28.8.2016

Kalastusseuran Pekka Korpela esitteli rapua. Kuva: Olli Turunen
Kalastusseuran Pekka Korpela esitteli rapua. Kuva: Olli Turunen
Elokuvan alkoi illan hämärtyessä. Kuva: Olli Turunen
Elokuvan alkoi illan hämärtyessä. Kuva: Olli Turunen
Katsojia oli noin 120. Kuva: Olli Turunen
Katsojia oli noin 120. Kuva: Olli Turunen
Tähtitaivas Naarjärven yllä juhlien päättyessä. Kuva: Olli Turunen
Tähtitaivas Naarjärven yllä juhlien päättyessä. Kuva: Olli Turunen

Järven tarina -elokuva suurella valkokankaalle mykisti yleisön. Kun valkokankaalla esiintyi Suomen järviluonto, vieressä Naarjärvi näytti parastaan: tyyntä järvenpintaa ja saarten ja rantametsien ääriviivoja, joiden yllä kajastivat auringonlaskun viimeiset säteet. Illan lopuksi taivaalle syttyivät tähdet. Tästä kaikesta kyläjuhlan 120 vierasta pääsivät nauttimaan.

Mikä ilta! Oli ihmeellistä, että sateisen viikon jälkeen perjantai-ilta oli tyyni, poutainen ja lämmin.

Se minkä näimme valkokankaalla kuin toistui vieressä oikeassa järvimaisemassa. Järven pinta oli peilimäisen tyyni, ei ääntäkään kuulunut mistään - kuikan huutokin kuului elokuvasta. Kuin järvi olisi itsekin kuunnellut omaa tarinaansa valkokankaalta. Pieni tuulenvire kahisutti aika ajoin rantahaapoja.

Tämänvuotinen Elotulet-kyläjuhla alkoi kahdeksalta. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jaana Joutsen toivotti yleisön lämpimästi tervetulleeksi. Hän kertoi lyhyesti, miksi juhlan teemaksi oli valittu tänä vuonna järvi. "Järvi on kyliemme tärkein luontokohde. Haluamme suojella sitä. Siksi olemme järjestäneet kyläjuhlan yhdessä suojeluyhdistyksen ja kalastusseuran kanssa," Joutsen puhui. Lisäksi hän kertoi hankkeesta, jossa uimarantaa kunnostetaan. Rannassa on jo uusi laituri ja rantaa kunnostetaan ruoppaamalla vielä tänä syksynä.

Kesken puheen lavalle nousi Hintan vanhainkodista karannut yli 90-vuotias sinkkumummo. "Anteeks, anteeks, mun pittää nyt kertoa et pari autoa tuolla parkkipaikalla on hieman rutus", mummo totesi. Yleisö kuuli hurjan ja hauskan kertomuksen karkureissusta Risman kautta tänne Lainerantaan. Terveisiä vaan Hinttaan ja vähän Kiikalaankin!

Illan ohjelmassa jaettiin kyläyhdistyksen, suojeluyhdistyksen ja kalastusseuran valokuvakilpailun palkinnot kolmelle parhaalle kuvalle. Voittajavalokuvat olivat napanneet Suvi Vuoristo ja Raija Nurminen.

Valokuvakilpailusta kerromme enemmän täällä.

Väliajalla tuvassa pyöri video, jossa näytettiin kuvia Elotulilta kymmenen vuoden ajalta. Toisessa osassa näytettiin kuvia Naarjärven rannoilta vuosikymmenten ajalta. Kuvat oli kerätty Naarjärvi-kirjaa varten, mutta ne eivät mahtuneet kirjaan. Videossa oli myös valokuvakilpailun kolme voittanutta kuvaa.

Suojelyhdistys ja kalastusseura kertoivat toiminnastaan teltassa. Jos ei ollut koskaan ennen nähnyt elävää rapua, niin nyt sellaisen näki. Erikokoisia rapuja ryömi paljun pohjalla salaatinlehtiä napostelemassa.

Suojeluyhdistyksestä ja kalastusseurasta kerromme enemmän täällä.

Vähän jälkeen yhdeksän yleisö istuutui katsomaan Järven tarina -elokuvaa. Tunnelma oli hartaan hiljainen. Elokuvan äänet ja musiikki soivat tyynessä illassa. Silmille ja korville riitti runsaasti nautittavaa.

Elokuvan päättyessä noin kello 22.30 tähdet valtasivat taivaan.

Näin meil Lainerannassa Elotulilla 2016.