Elonleikkuuta vanhaan tapaan 31.8.

2.9.2013

Elonleikkuukone kaatoi kauran.
Elonleikkuukone kaatoi kauran.
Kauraa lapotetaan.
Kauraa lapotetaan.
Itsesitoja toimi sittenkin.
Itsesitoja toimi sittenkin.
Kohta on kaura kaadettu ja lapotettu!
Kohta on kaura kaadettu ja lapotettu!

Vanhat koneet ja traktorit kiinnostivat. Elonleikkuu veti Metolan kaurapellolle 50 kyläläistä.

Kyläyhdistyksen viimeinen tapahtuma tänä kesänä oli elonleikkuuta vanhaan tapaan Kivirinteentilan kaurapellolla lauantaina 31.8. Sää suosi elonleikkaajia: vasta aivan lopuksi taivaalta tuli muutama pisara vettä.

Elonleikkuukone kaatoi kauraa. Toinen traktori teki heinäseipäille reiät, ja niin talkooväki sai kokeilla lapottamista. Itsesitoja olikin vähän kimurantimpi kone. Kesti aikansa ennen kuin porukka keksi, miten hamppunaru syötetään saksalaisen Fellan syövereihin. Kun se sitten onnistui, taputimme! Itsesitoja leikkasi kauran, niputti lyhteen ja sitoi sen kaunilla solmulla. Lyhteistä tehtiin malliksi kuhilas.

Paikalla oli neljä vanhaa traktoria: Massey Ferguson, Nuffield, Fordson Major ja Valmet 565. Onneksi oli useampi, koska itsesitojan traktori pitää vetää käymään! Mönkijä oli modernimpi kone. Tällä kertaa se veti hevosvetoista niittokonetta. Sekin toimi mainiosti. Matti Olenius esitteli harvinaista kaksiteräistä viikatetta, jolla hän kaatoi kauraa. Se oli hurjan näköistä touhua.

Kyläyhdistys järjesti puhvetin konehallin suojiin. Emännät olivat pukeuteneet vanhaan tapaan essuihin ja nokialaisiin.

Elonleikkuu ja vanhat koneet kiinnostivat kyläläisiä ja muitakin. Ehkä ensi kesänä saamme paikalle lisää koneita - niitä tuntui olevan liitereissä...

Kiitokset jälleen kerran talkooväelle ja koneiden parissa ahertaneille!