Lukiolaisen elämää Japanissa

18.3.2013

Markku Lehtinen maistaa japanilaista teetä.
Markku Lehtinen maistaa japanilaista teetä.
Pavuista valmistettua makeaa herkkua japanilaiseen tapaan.
Pavuista valmistettua makeaa herkkua japanilaiseen tapaan.
Valkoiset varvassukat.
Valkoiset varvassukat.

Lukiolaisen elämä Japanissa on hieman erilaista kuin Suomessa. Koulupäivät ovat pitkiä ja yöunet jäävät lyhyiksi, Aino Salomaa kertoi kyläillassa 8.3.

Aino Salomaa vietti vuoden lukiolaisena Japanissa Sakaiminaton kaupungissa. Kyläillassa kuulimme millaista on asua ja käydä koulua Japanissa. Nautimme japanilaista sencha- ja matcha-teetä ja maistelimme japanilaisia suklaatikkuja ja makea papuherkkua.

Japanissa kouluun mennään kipeänäkin hengityssuoja suun edessä. Koulupäivälle tulee matkoineen ja harrastuskerhoineen pituutta noin 12 tuntia. Illallisen jälkeen tehdään läksyjä pikkutunneille. Eipä ihme, että pulpetissa moni oppilas otti torkut.

Näimme kuvia koulusta, japanilaisesta jousiammunnasta pitkälle jousella, pyhäköistä ja perheestä. Perheen talossa vain keittiötä ja olohuonetta lämmitettiin, makuuhuoneissa oli talviaikaan jopa vain kymmenen astetta. Olisiko tuossa haastetta energiansäästöön meilläkin...

Aino Salomaa sai ompeluseuran kutomat villasukat kiitokseksi - ja voitti vielä arvonnassa Sinikka Salmen leipoman kakun.

Tilaisuudessa oli 11 osallistujaa. Naistenpäivän kunniaksi naiset saivat tietysti geisha-suklaata.