Kyläillassa muistivinkkejä

26.1.2013

Anne Viirret-Rautio Salon Muistiyhdistyksestä kertoi muistista mieleenpainuvasti.
Anne Viirret-Rautio Salon Muistiyhdistyksestä kertoi muistista mieleenpainuvasti.
Meitä oli 14 aivonystyröitä hieromassa.
Meitä oli 14 aivonystyröitä hieromassa.

Kyläillassa 25.1. Salon Muistiyhdistyksen Anne Viirret-Rautio kertoi meille muistista ja aivoista. Kiinnostavaa oli kuulla, että sosiaalinen kanssakäyminen vaikkapa kyläyhdistyksessä voi torjua muistisairauksia!

Kyläillassa opimme muistin rakenteesta monia asioita. Meillä on aistimuisti, työmuisti ja säilömuisti. Muistamme tietoja, taitoja ja tapahtumia. Ikääntyminen vaikuttaa muistiin. Oli huojentavaa kuulla, että nimimuisti heikkenee jo nelikymppisenä!

Saimme paljon vinkkejä siitä, miten aivoista ja muistista voi pitää huolta. Ei ole yllätys, että ruokavalio, liikunta, uni ja lepo ovat tärkeitä. Kiinnostavaa oli se, että sosiaalinen kanssakäyminen on hyvin tärkeää. Ihmisten kanssa seurustelukin aktivoi mainiosti aivoja!

Tässä yksi käytännön vinkki: kirjoita kauppalista, mutta kaupassa yritä ensin muistaa mitä listalla oli. Tarkista sitten, mitä muistit ja unohdit. Näin aktivoit aivojasi vaikka kauppareissulla.

Anne kertoi myös, että tohtori Kiminkinen on tulossa Saloon Kivaan 13.3. kello 17 luennoimaan. Aiheena on aivoterveys otsikolla "Kottiisa on moni kuollu". Sinne siis!

Kakkuarvonnassa Kalevi Kaverinen voitti Pirjo Lehtisen leipoman kakun.